L´Associació Migració i Economia Social i Solidària MIGRESS Qui som?

MIGRESS

L’Associació Migració i Economia Social i Solidària (MigrESS) va néixer el 2016, en el marc de la primera edició del Postgrau d’Economia Social i Solidària, coordinat per La Ciutat Invisible i amb el suport de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES).

La diversitat en l'economia social

Durant el postgrau, vam prendre consciència de la manca de diversitat en el teixit d’una economia que pretén posar la “persona al centre”. Aquest enfocament ens va portar a reflexionar sobre com les persones migrants i racialitzades sovint queden fora d’aquesta narrativa.

Limitacions de les opcions tradicionals per a les persones migrants

Vam identificar que les úniques opcions disponibles per a les persones migrants eren l’emprenedoria individual, capitalista, o la inserció laboral tradicional, amb una visió assistencialista que desposseeix les persones de la seva agència i poder de decisió.

L' ESS: Una tercera via

Davant d’aquestes vies limitades, MigrESS va sorgir per oferir una tercera alternativa: l’economia social i solidària, una opció que busca resoldre les necessitats de les persones migrants i racialitzades des d’un enfocament col·lectiu, solidari i antiracista.

Un equip interdisciplinari i divers


Som un equip interdisciplinari format per persones migrants, majoritàriament dones, que hem adquirit diverses competències i experiències organitzatives als nostres països d’origen. Aquest bagatge ens enriqueix i ens permet aportar una visió diversa a les nostres accions.

Creació d’un projecte col·lectiu d’autoocupació

La necessitat de crear un projecte col·lectiu d’autoocupació ens va portar a apostar per una economia social i solidària.

Ho fem amb una clara perspectiva antiracista i intercultural, tractant d’integrar les necessitats i realitats de les persones migrants en cada pas.

smart
Segunda foto de ¿Quénes somos_

Incidència en les polítiques públiques

Com a projecte associatiu, ens proposem influir en les polítiques públiques i en les pràctiques organitzatives de l’Economia Social i Solidària (ESS) i del teixit associatiu en general. Volem transformar la seva composició gairebé homogènia i assegurar que l’ESS sigui una eina accessible per a tota la societat diversa que representem.

Lluita contra el racisme social i institucional

El nostre compromís polític inclou la lluita contra el racisme, tant social com institucional. Considerem que l’ESS ha de ser una eina de transformació econòmica, també per a aquelles persones migrants que es troben en situació administrativa irregular, contribuint així a una societat més justa i inclusiva.

Xarxes a les quals pertanyem

Som MigrESS

Luz Helena Ramírez Hache

Luz Helena Ramírez Hache

Colombiana

És mare i defensora dels drets humans, i enginyera mecànica de professió.

També és investigadora social, amb formació en salut mental i acompanyament a víctimes de violència política i catàstrofes.

Té un màster en Estudis Llatinoamericans. A més, és sòcia fundadora de l’Associació MigrESS, on exerceix com a investigadora i formadora de l’equip.

Nicole Elgueta

Nicole Elgueta

Xilena

Activista feminista i antiracista, és també traductora i professora d’anglès, amb una sòlida formació en metodologies que promouen la interacció comunicativa, l’aprenentatge significatiu i el treball cooperatiu.

Com a eterna aprenenta de música i dansa, dedica la seva energia a lluitar per un món més just i digne per a tothom.

 

Tariana Salazar Apolinar

Tariana Salazar Apolinar

Venezolana

Politòloga amb un màster en desenvolupament sobre processos sociopolítics d’integració veneçolans, llatinoamericans i del Carib, especialitzada en moviments socials i pràctiques participatives.

Graduada del Postgrau EMISSE Plus (European Manager in Social Economy), té experiència en la sistematització de processos de recuperació col·lectiva de les històries locals camperoles.

Herney Mosquera Garcés

Herney Mosquera Garcés

Colombià

Educador popular i dibuixant publicitari, amb experiència en processos comunitaris i en ONG en la implementació i coordinació de programes i projectes d’intervenció psicosocial amb un enfocament basat en els Drets Humans.

Va formar part de l’equip del programa virtual de ràdio “Macho Menos” i del Cercle d’Homes de Cali. També és coautor del llibre Pedagogia de la Presència: Educar al Carrer.

Què fem? - Línies de treball

El nostre objectiu és promoure la participació de les persones migrades i racialitzades en el teixit de l’economia social i solidària local, visibilitzant les nostres experiències i pràctiques comunitàries. Ens recolzem en metodologies participatives, l’educació popular, així com l’art i la cultura per aconseguir-ho. 

Comptem amb un equip interdisciplinari de professionals amb àmplia experiència en el treball organitzatiu, educatiu i d’intervenció psicosocial, per la qual cosa oferim serveis de: formació, acompanyament i assessorament a entitats i processos organitzatius i administració pública en les següents àrees:

 

Formació

Formació i sensibilització en els valors de l’economia social i solidària, l’antiracisme, l’ecofeminisme i els drets humans

Visibilització

Visibilització i projecció de les aportacions de les persones migrants i racialitzades a una economia social i solidària transformadora.

Acompanyament expert

Acompanyament expert a iniciatives organitzatives interessades a incorporar la perspectiva antiracista en les seves pràctiques i estructura, amb un èmfasi especial en la contractació de persones migrants.

Desenvolupament de línies d’intercooperació Sud-Sud

Amb un enfocament d'intercooperació Sud-Sud, apostem per la horitzontalitat, el reforç dels processos autogestionaris i sobirans, respectuosos amb totes les vides i territoris, i en defensa dels drets humans.

Promoció d'espais d'intercanvi

Promoció d'espais d'intercanvi de coneixements provinents de pobles ancestrals i comunitats minoritàries, per visibilitzar sabers no hegemònics.

Investigació i diagnòstics

Realització d’investigacions i diagnòstics que aportin coneixements sobre les experiències i pràctiques comunitàries de diversos contextos culturals en una economia social i solidària alternativa.

La nostra trajectòria

Any 2017
Iniciatives i Diagnòstics per a la Inclusió de Persones Migrants a l'ESS

Elaboració de la «Fulla de Ruta per a la contractació de persones migrants», en col·laboració amb els advocats Alejandra Durán i Dario Cerisole, amb el suport de Coòpolis – Ateneu Cooperatiu de Barcelona i l'Impuls Cooperatiu de Sants.

Diagnòstic: «MigrESS: Cap a una economia solidària intercultural», amb el suport de la XES – Xarxa d'ESS de Catalunya.

Any 2018
Projecte Migress: Inclusió Migrant a l'Economia Solidària

Coordinació i execució del Projecte Migress: Una economia solidària per a tothom, dins la subvenció "Impulsem el que fas" de l'Ajuntament de Barcelona. Aquest projecte es va desenvolupar en els districtes de Sants Montjuïc, Nou Barris, Ciutat Vella, Sant Martí i Sant Andreu, amb activitats adreçades tant al teixit associatiu local com a entitats i col·lectius de persones migrants.

També es van dur a terme activitats amb el Consorci de Normalització Lingüística i els Ateneus Cooperatius del Maresme, Vallès Oriental i la Catalunya Central.

Vam iniciar el procés de constitució de l'Eix de Migracions de Coòpolis i vam impulsar la participació de persones migrants a la Xarxa d'Economia Solidària (XES).

Any 2019
Iniciatives Pre-cooperatives i Suport a les Dones Migrants i Racialitzades

Acompanyament pre-cooperatiu a dones d'origen divers al districte de Sant Martí, amb el suport d'Apropem-nos i del Cercle Mar.

Participació com a entitat agrupada en el projecte "Justícia econòmica per a les dones víctimes del conflicte al Magdalena Medio", impulsat per la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere. Aquest projecte ha estat subvencionat per la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Barcelona.

Coordinació de la programació cultural diversa per a la Fira Pionera del barri de Poble Nou, organitzada per l'ICUB (Ajuntament de Barcelona).

Any 2020
Foment del Cooperativisme i Resiliència en Context de Crisi: Pla de Xoc COVID-19

Entitat agregada del Cercle de Migracions i Economia Cooperativa de l'Ateneu Cooperatiu de Barcelona Coòpolis, dins la subvenció d'Ateneus Cooperatius de la Generalitat de Catalunya.

Coordinació tècnica, execució i seguiment del Subprojecte Foment del Cooperativisme 2020-2021, dins de les accions del Pla de Xoc contra la COVID-19: Projecte del Centre de Promoció del Cooperativisme 2020-2021 de l'Ajuntament de Barcelona.

Dins de les activitats realitzades, s'inclou el disseny conjunt del contingut, la metodologia, i la realització de dues formacions professionalitzadores per a la base social de l'Associació Dones Migrant Diverses i el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona, responent a les necessitats sorgides en el context de la crisi sanitària.

Any 2021
Suport a les concentracions i activitats de visibilització de l'Esclat social a Colòmbia

MigrESS va ser l'entitat executora de la subvenció per a la Fira d'Economia Solidària Migrant i Diversa en les seves edicions II (2020), III (2021) i IV (2023), subvencionada per Ciutat i Districte de l'Ajuntament de Barcelona.

A més, s'han realitzat activitats formatives sobre els principis bàsics de l'Economia Social i Solidària antiracista en diversos Ateneus Cooperatius de Catalunya, com ara al Maresme, Vallès Oriental i la Catalunya Central.

Any 2022
Campanya de la ILP per a la #RegularizaciónYa de mig milió de persones a l´Estat espanyol.

Participació a diversos espais de l'economia social i solidària a Catalunya, entre elles la Fira de Primavera de l´impuls cooperatiu de Sants

Participació activa a la campanya de la Iniciativa Legislativa Popular RegularizacionYa per a la regularització extraordinària de mig milió de persones que viuen i treballen sense drets a l'estat Español.

Realització de diverses accions formatives i de sensibilització en temes relacionats amb l'economia social i solidària i l'antiracisme, feminisme interseccional; educació antiracista, entre d'altres relacionades.

Any 2023
Premis, aliances i projectes: Impulsant l'economia social, l'antiracisme i el feminisme interseccional

Guanyadores del XVIII Premi 25N BCN Antimasclista i Antiracista amb la proposta "Eduquem per viure la interculturalitat, construïm una societat lliure de masclisme i racisme". Aquesta iniciativa inclou la creació d’una guia de feminisme interseccional i antiracisme.

També vam ser guanyadores del Premi Open Call 2022 de l'European Municipalist Network, juntament amb la Cooperativa Cultural La Raíz, amb la proposta "Social and Solidary Economy and Municipalism: Debates from an Antiracism Perspective".

A més, vam realitzar la diagnosi "El model d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús: Aproximació a les desigualtats associades des d'un enfocament de diversitat d'origen" per a la Fundació per a l'Habitatge Cooperatiu La Dinamo.

Som aliades estratègiques del Col·lectiu Maloka Colòmbia amb el projecte "Víctimes de criminalitat estatal garanteixen els seus drets a partir d'un enfocament de gènere en un context de vida i pau a Colòmbia". També col·laborem amb NOVACT, Irídia i SUDS en el projecte "Alhimaya – Defensa de l'espai cívic i protecció de defensores a l'Euromediterrània", finançat per l'Agència Catalana de Cooperació pel Desenvolupament (ACCD).

Any 2024
FILMIG: Visibilitzant la producció editorial migrant i racialitzada a Barcelona

Suport logístic per a la realització d’aquesta fira autogestionada per la Plataforma Cero, sota la responsabilitat de la seva presidenta, la poeta i editora Quinny Martínez Hernández.

La FILMIG (Fira de Literatura Migrant i Racialitzada) es va celebrar a Barcelona entre els dies 15 i 20 d’abril. El seu objectiu principal va ser donar visibilitat a la major quantitat d’obres de producció editorial migrant i racialitzada, des de la il·lustració fins a la producció artesanal. Aquesta iniciativa va contribuir a la divulgació i promoció d’altres narratives minoritzades i excloses dels grans esdeveniments literaris en el marc de la celebració de Sant Jordi a la ciutat.

CONTACTE

A MigrESS, estem aquí per donar-te suport. Si necessites informació addicional, acompanyament en el teu procés o tens qualsevol consulta, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres a través d’aquest formulari. El nostre equip estarà encantat d’ajudar-te i respondre les teves preguntes tan aviat com sigui possible. Estem a la teva disposició!

Localització

Carrer Constitució 19, Bloque 8, 08014

Sants -Montjuic Barcelona

Email: info@migress.cat